Inter-Cultur / Palvelut järjestöille / Hankesuunnittelu

Hankesuunnittelu

Hyvin toteutettu suunnitteluvaihe on avain kestävän sosiaalisen vaikutuksen saavuttamiseen. Se luo pohjan hankkeelle tunnistamalla keskeiset tarpeet, asettamalla selkeät tavoitteet ja laatimalla tehokkaat strategiat. Tässä vaiheessa kattava tutkimus ja sidosryhmien osallistuminen varmistavat, että aloitteet ovat relevantteja ja räätälöityjä yhteisön erityispiirteisiin. Varovaisen suunnittelun avulla suunnitteluvaihe auttaa luomaan skaalautuvia ja pitkäaikaisia ratkaisuja. Lisäksi perusteellinen ja hyvin dokumentoitu suunnitteluvaihe on ratkaisevan tärkeää rahoituksen saamiseksi yksityisiltä ja julkisilta instituutioilta. 

Osana kansalaisjärjestöpalvelujaan Inter-Culturin apu hankesuunnittelussa sisältää monia tekijöitä, joita tarvitaan onnistuneeseen sosiaaliseen toimintaan. Kun keskeiset tarpeet on tunnistettu ja selkeät tavoitteet asetettu, voidaan intervention suunnittelu aloittaa toden teolla. Jokaisen hyvin toteutetun suunnittelun selkäranka on looginen viitekehys, joka kattaa koko hankesyklin alkutoimista ja resurssien jakamisesta hankkeen lopulliseen vaikutukseen, joka hankkeella pyritään saavuttamaan. Tällä kattavalla lähestymistavalla varmistetaan, että hankkeen kaikki näkökohdat otetaan huomioon ja sovitetaan yhteen yleistavoitteiden kanssa, mikä edistää täytäntöönpanon johdonmukaisuutta ja tehokkuutta. Looginen viitekehys ei ainoastaan auta järjestelmällisessä suunnittelussa vaan myös helpottaa seurantaa ja arviointia, mikä mahdollistaa jatkuvat mukautukset ja parannukset hankkeen elinkaaren aikana sosiaalisen vaikutuksen maksimoimiseksi. Tällaisen jäsennellyn ja yksityiskohtaisen suunnitteluprosessin avulla Inter-Cultur varmistaa, että sen toimet ovat sekä vaikuttavia että kestäviä ja että ne täyttävät palvelemiensa yhteisöjen monitahoiset tarpeet. Loogisen viitekehyksen lisäksi Inter-Cultur auttaa kansalaisjärjestökumppaneitaan riskien arvioinnissa ja hankkeen budjetin suunnittelussa. 

Ota yhteyttä tiimiimme

Lähestymistapamme

Tarpeiden tunnistaminen

Hanketta suunniteltaessa on tärkeää miettiä, mitä kohderyhmään kuuluvat edunsaajat todella tarvitsevat parempien elinolojen saavuttamiseksi. 

Tyypillinen tuotos:
Ongelmapuu

Tavoitteen asettaminen

Jokaisella sosiaalisella hankkeella on oltava selkeästi määritelty tavoite: mitä haluamme saavuttaa tällä toimenpiteellä. Haluttu vaikutus määrittää sitten käytettävissämme olevat keinot. 

Toimintojen suunnittelu

Alustavan työn jälkeen on aika päättää hankkeen toimista ja tuotoksista. Inter-Culturissa teemme tämän luomalla loogisen viitekehyksen (Logical Framework) kautta, joka on jokaisen hyvin suunnitellun hankkeen ohjaava asiakirja. Tämä viitekehys auttaa niin suunnittelussa kuin myöhemmin myös hankkeen seurannassa ja arvioinnissa. 

Tyypillinen tuotos:
Looginen viitekehys

Loogisen viitekehyksen tukeminen

Loogisen viitekehyksen lisäksi jokainen projekti tarvitsee hyvin suunnitellun budjetin, aikataulun ja riskimatriisin. Nämä täydentävät loogista kehystä ja tukevat sitä suunnittelussa, seurannassa ja arvioinnissa. 

Tyypillinen tuotos:
Budjetti
Aikataulu
Riskimatriisi