Inter-Cultur / Kehitysyhteistyö / Nicaragua / "Suma y multiplica": maaseudun naisten voimaantuminen Nicaraguassa

Nicaragua
"Suma y multiplica": maaseudun naisten voimaantuminen Nicaraguassa

Kesto
2021 – 2022

Budjetti
247 265 €

Hyödynsaajat
Naiset

Suma y multiplica -aloitteen kautta Inter-Cultur on pystynyt auttamaan naisia, jotka asuvat yksillä pääkaupungin heikoimmassa asemassa olevilla alueilla. Sen lisäksi, että Inter-Cultur ja ANDECU ovat onnistuneet nostamaan ihmisiä köyhyydestä, on moni nainen lisäksi löytänyt merkitystä työnteosta ja perheensä elättämisestä.
↑ Suma y multiplica -aloitteen kautta Inter-Cultur on pystynyt auttamaan naisia, jotka asuvat yksillä pääkaupungin heikoimmassa asemassa olevilla alueilla. Sen lisäksi, että Inter-Cultur ja ANDECU ovat onnistuneet nostamaan ihmisiä köyhyydestä, on moni nainen lisäksi löytänyt merkitystä työnteosta ja perheensä elättämisestä.
Quality education (SDG 4)Gender equality (SDG 5)Decent work and economic growth (SDG 8)

Naisten elinkeinojen vahvistaminen ammattikoulutuksella

Nicaragua on Väli-Amerikan köyhin valtio, jossa joka seitsemäs elää äärimmäisessä köyhyydessä. Köyhyys näkyy mahdollisuuksissa kouluttautua ja työllistyä, ja nämä mahdollisuudet jäävät usein erityisesti naisten ulottumattomiin. Lisäksi vallitseva macho-kulttuuri heijastuu vahvasti naisten kokemaan kotiväkivaltaan ja syrjintään, jotka johtavat usein naisilla mielenterveysongelmiin. Vuonna 2021 Inter-Cultur aloitti uuden kehitysyhteistyöhankeen Nicaraguassa Suomen ulkoministeriön tuella. Hanke tukee mikroyrittäjänaisia Managuan, Masayan ja Carazonin yhteisöissä. Paikallisena yhteistyökumppanina projektissa toimii kansalaisjärjestö ANDECU, joka vastaa koulutusten järjestämisestä.

Hankkeessa yhteensä 240 naista osallistuvat viikoittaisiin koulutuksiin, joissa he saavat kokemusta yritysjohtamisesta ja elämäntaidoista. Koulutusten lisäksi naiset osallistuvat verkostoitumistapahtumiin, joissa he tapaavat muita yrittäjiä, luovat suhteita ja jakavat osaamistaan. Tavoitteena on näin lisätä naisten välistä luottamusta ja ymmärrystä. Naiset saavat käyttöönsä kolme liikuteltavaa kioskia, joissa heidän on mahdollista esitellä tuotteitaan. Naisten kokeman voimaantumisen ja taloudellisen itsenäistymisen myötä positiiviset vaikutukset ovat nähtävissä myös perheiden ja paikallisten yhteisöjen arjessa.

Nicaraguan valtion “Kansallinen ihmiskehityshanke 2018-2021″ painottaa muun muassa yrittäjyyden ja yritystoiminnan hallinnon kehittämistä sekä sukupuolten välisen tasa-arvon edistämistä. Edellä mainituista erityisesti sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen painottuu sekä Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyötavoitteissa että YK:n Agenda 2030 –tavoitteissa (tavoite 5). Suomen ulkoministeriö ja Agenda 2030 –tavoitteet (tavoite 4) painottavat lisäksi koulutusta. Inter-Culturin hanke on myös sitoutunut edistämään näitä tavoitteita.

Tämä hanke on saanut Suomen ulkoministeriön hanketukirahoitusta. 

Tärkeimmat saavutukset ja tulokset:

  • 240 naisyrittäjää on lisännyt tietojaan yrityksen taloudellisesta toiminnasta ja hallinnosta.
  • 160 naisyrittäjää on kehittynyt yrityksenhallinnassa, lisäten tuottavuuttaan.
  • 160 naisyrittäjää on saanut henkilökohtaista tukea yrityksen kirjanpitoon liittyen. 
  • 160 naisyrittäjää on kehittänyt yrityssuunnitelmaansa ja yli puolet näistä ovat päässeet uusille markkinoille, lisäten tuottavuuttaan. 

Kuvagalleria

Countries

Bolivia

Andien vuorilla sijaitseva Bolivia kohtaa useita yhteiskunnallisia ongelmia, kuten köyhyyttä ja ympäristön luomia haasteita. Nämä haasteet kohdistuvat erityisesti Bolivian alkuperäiskansojoihin. Yhteistyömme AYNI:n kanssa keskittyy ammattikoulutukseen, lukutaitoon ja kestävään maanviljelyyn tukee marginalisoitujen yhteisöjen ja erityisesti naisten asemaa.

Guatemala

Guatemalassa, joka on tunnettu rikkaasta alkuperäiskansojen vaikutuksestaan, keskitymme heikossa asemassa olevien naisten avustamiseen Fundación Junkabalin kautta. Hankkeemme ammattikoulutuksen ja pienyrittäjyyden tukemiseksi ovat suunniteltu nostamaan naisten asemaa ja edistämään ihmisoikeuksien toteutumista.

Kenia

Kenian monimuotoisuus on työmme keskiössä köyhyyden ja työttömyyden poistamiseksi. Olemme työskennelleet maassa usein eri paikallisten toimijoiden kanssa. Esimerkkejä hankkeistamme Keniassa ovat muun muassa ammattikoulutuksen tarjoaminen Nairobin slummeissa asuville nuorille ja maatalouden sekä yrittäjyyden tukeminen pohjois-Keniassa asuville naisille, molemmat parantaen haavoittuvassa oloissa elävien elinoloja.

Libanon

Libanon navigoi parhaillaan tietänsä ulos syvästä talouskriisistä, jota pahentaa suuri määrä pakolaisia muualta lähi-idästä. Vastauksena tähän yhteistyömme PRODES:n ja IMS:n kanssa on suunniteltu tukemaan naisten ammattikoulutusta turismin ja gastronomian aloilla tarjoten näin nuorille naisille paremmat mahdollisuudet maaseuduilla.

Nicaragua

Nicaragua kohtaa yhteiskunnan epävakautta ja taloudellisia ongelmia. Työmme maassa toteutuu yhteistyössä ANDECU nimisen järjestön kautta, jonka kanssa tuemme naisten ammattikoulutusta ja heidän perustamiensa pienyritysten pääsyä resursseihin ja markkinoille parantaen heidän taloudellista asemaansa yhteiskunnassa.

Uganda

Uganda tunnetaan monimuotoisista maisemistaan ja rikkaasta kulttuuriperinnöstään. Maa kärsii sosioekonomisesta ja sukupuolten välisestä epätasa-arvosta, jotka yhdessä vaikuttavat muun muassa ammatillisen koulutuksen saatavuuteen. Yhteistyössä kumppanimme COWA:n kanssa tarjoamme naisille ja nuorille ammatillista koulutusta ja teknologista voimaannuttamista työllistymismahdollisuuksien sekä taloudellisen riippumattomuuden lisäämiseksi. Tämän lisäksi hankeemme keskittyy sukupuolten tasa-arvon ja kestävän kehityksen edistämiseen.