Inter-Cultur / Kehitysyhteistyö / Kenia / Ammattivalmennus ja työpaikkojen luominen Nairobin slummiväestölle oppisopimuksen kautta

Kenia
Ammattivalmennus ja työpaikkojen luominen Nairobin slummiväestölle oppisopimuksen kautta

Kesto
2021 – 2023

Budjetti
247 000 €

Hyödynsaajat
Nuoret

Inter-Cultur on vahvistanut satojen Nairobin slummeissa asuvien nuorten toimeentuloa ammatillisen koulutuksen avulla. Inter-Culturin paikallisten yhteistyökumppaneiden tarjoamaan ammatilliseen koulutukseen sisältyy sekä luokkaopetusta että työssäoppimisjaksoja.
↑ Inter-Cultur on vahvistanut satojen Nairobin slummeissa asuvien nuorten toimeentuloa ammatillisen koulutuksen avulla. Inter-Culturin paikallisten yhteistyökumppaneiden tarjoamaan ammatilliseen koulutukseen sisältyy sekä luokkaopetusta että työssäoppimisjaksoja.
Quality education (SDG 4)Gender equality (SDG 5)Decent work and economic growth (SDG 8)

Ammattikoulutuksen tarjoaminen Nairobin nuorille 

Inter-Cultur on työskennellyt jo useamman vuoden Kenian pääkaupungissa Nairobissa yhdessä paikallisten ammattikorkeakoulujen Eastlands College of Technology, St. Kiziton ja IMANI:n  kanssa. Projektin tarkoituksena on tarjota koulutusmahdollisuuksia Nairobin slummialueiden vähäosaisille nuorille. Nuorista osa on jättänyt peruskoulun kesken tai heidän osaamisensa ei riitä jatkokouluttautumiseen. Tämän vuoksi he ovat jääneet vaille kunnon työtä. Nuorten vähäosaisuus näkyy myös heidän perheissään, joissa tulot saattavat olla vain 200€ kuukaudessa. 

Kaikki koulutukseen osallistujat käyvät läpi “kaksoiskoulutus” -ohjelman, joka tarjoaa heille koulutusta sekä teknisistä taidoista että yrittäjyydestä, minkä lisäksi he pääsevät kosketuksiin työelämän kanssa työharjoitteluissa. Tämän järjestelmän ansiosta keskimäärin 70% koulutuksen käyneistä on saanut töitä tai perustanut oman yrityksen puolen vuoden sisällä valmistumisesta. Prosenttiosuus on merkittävä, ottaen huomioon Kenian suuren nuorisotyöttömyyden. Hankkeen 900 osallistujasta noin puolet on naisia, ja iältään 18-25 vuotiaita. Taloudellinen hyvinvointi on parantanut merkittävästi osallistujien elinoloja, mikä on ennaltaehkäissyt heidän altistumistaan esimerkiksi huumeille ja rikollisuudelle. 

Inter-Culturin hanke Nairobissa on liittyy myös vahvasti niin kansainvälisten kuin Suomen ja kohdemaan kehitystavoitteiden edistämiseen. YK:n Agenda 2030 –tavoitteista hanke keskittyy erityisesti koulutuksen lisäämiseen (tavoite 4), työllisyyden parantamiseen ja talouskasvuun (tavoite 8) sekä köyhyyden vähentämiseen (tavoite 1). Nämä teemat ovat olleet painotettuna myös Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyön tavoitteissa ja Kenian valtion asettamissa “Vision 2030” ja “Big Four Agenda” – tavoitteissa. 

Tämä hanke on saanut Suomen ulkoministeriön hanketukirahoitusta. 

Tärkeimmät saavutukset ja tuotokset: 

  • Toteuttu DUAL-menetelmää 505 nuorelle (282 naiselle), mukaan lukien tekninen koulutus ja opiskelijoiden sijoittaminen teollisuudenaloille työharjoittelukokemusta varten.
  • Kehitetty 226 slummeissa asuvienmiesten ja naisten (134 naista) ammatillisia taitoja, jotta he voisivat johtaa kestäviä yrityksiä paikallistalouden vaatimusten mukaisesti.
  • Edistetty 48 virallisen ja epävirallisen sektorin työntekijän ammatillista ja teknistä koulutusta parantamalla heidän sähkö- ja sähkötekniikan, hitsauksen ja moottoriajoneuvotekniikan taitojaan.

Kuvagalleria

Countries

Bolivia

Andien vuorilla sijaitseva Bolivia kohtaa useita yhteiskunnallisia ongelmia, kuten köyhyyttä ja ympäristön luomia haasteita. Nämä haasteet kohdistuvat erityisesti Bolivian alkuperäiskansojoihin. Yhteistyömme AYNI:n kanssa keskittyy ammattikoulutukseen, lukutaitoon ja kestävään maanviljelyyn tukee marginalisoitujen yhteisöjen ja erityisesti naisten asemaa.

Guatemala

Guatemalassa, joka on tunnettu rikkaasta alkuperäiskansojen vaikutuksestaan, keskitymme heikossa asemassa olevien naisten avustamiseen Fundación Junkabalin kautta. Hankkeemme ammattikoulutuksen ja pienyrittäjyyden tukemiseksi ovat suunniteltu nostamaan naisten asemaa ja edistämään ihmisoikeuksien toteutumista.

Kenia

Kenian monimuotoisuus on työmme keskiössä köyhyyden ja työttömyyden poistamiseksi. Olemme työskennelleet maassa usein eri paikallisten toimijoiden kanssa. Esimerkkejä hankkeistamme Keniassa ovat muun muassa ammattikoulutuksen tarjoaminen Nairobin slummeissa asuville nuorille ja maatalouden sekä yrittäjyyden tukeminen pohjois-Keniassa asuville naisille, molemmat parantaen haavoittuvassa oloissa elävien elinoloja.

Libanon

Libanon navigoi parhaillaan tietänsä ulos syvästä talouskriisistä, jota pahentaa suuri määrä pakolaisia muualta lähi-idästä. Vastauksena tähän yhteistyömme PRODES:n ja IMS:n kanssa on suunniteltu tukemaan naisten ammattikoulutusta turismin ja gastronomian aloilla tarjoten näin nuorille naisille paremmat mahdollisuudet maaseuduilla.

Nicaragua

Nicaragua kohtaa yhteiskunnan epävakautta ja taloudellisia ongelmia. Työmme maassa toteutuu yhteistyössä ANDECU nimisen järjestön kautta, jonka kanssa tuemme naisten ammattikoulutusta ja heidän perustamiensa pienyritysten pääsyä resursseihin ja markkinoille parantaen heidän taloudellista asemaansa yhteiskunnassa.

Uganda

Uganda tunnetaan monimuotoisista maisemistaan ja rikkaasta kulttuuriperinnöstään. Maa kärsii sosioekonomisesta ja sukupuolten välisestä epätasa-arvosta, jotka yhdessä vaikuttavat muun muassa ammatillisen koulutuksen saatavuuteen. Yhteistyössä kumppanimme COWA:n kanssa tarjoamme naisille ja nuorille ammatillista koulutusta ja teknologista voimaannuttamista työllistymismahdollisuuksien sekä taloudellisen riippumattomuuden lisäämiseksi. Tämän lisäksi hankeemme keskittyy sukupuolten tasa-arvon ja kestävän kehityksen edistämiseen.