Kenia
Ruokaturvaa ja parempaa toimeentuloa turkana-naisille Kangatothan ja Kerion alueilla
Kesto
2021 – 2023
Budjetti
280 000 €
Hyödynsaajat
Naiset
Ruokaturvaa vahvistamassa
Pohjois-Kenian kuivilla alueilla nälän uhka on jatkuvasti läsnä. Ilmastonmuutoksesta johtuvat toistuvat kuivat jaksot ovat kärjistäneet paimentolaisyhteisöjen haavoittuvuutta, minkä seurauksena ruokaturva on heikentynyt entisestään. Turkanakansan riippuvuus luonnonresursseista, alueen syrjäytyneisyys sekä infrastruktuurin puute altistavat heidät ympäristön muutoksille. Usein naisten kannettavaksi jää kaikista raskain taakka ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Vaihtoehtoisten elinkeinojen vähyys on pakottanut monet taloudet hankkimaan elantonsa keinoin, jotka heikentävät luonnonresursseja entisestään. Tämä on johtanut köyhyyttä ja ruokaturvan heikentymistä aiheuttavaan noidankehään.
Hankkeen tavoitteena on vahvistaa naisten ja heidän perheidensä ruokaturvaa ja elinkeinoja köyhissä paimentolaisyhteisöissä Kerion ja Kangatothan hallintoalueilla Turkanan maakunnassa. Näitä tavoitteita lähestytään kehittämällä aikaisempia elinkeinoja ja luomalla uusia toimeentulon muotoja. Naisia koulutetaan mehiläishoidossa, hunajan prosessoinnissa ja laadukkaampien korien punonnassa. Ruoantuotantoa on tehostettu entisestään sillä, että paikalliseen vuohikantaan rotua, joka tuottaa paremmin lihaa ja maitoa. Lisäksi hankkeessa tuetaan lihan, hunajan ja korien markkinoillepääsyä. Solidaarisuutta ryhmien välillä on pyritty rakentaa perustamalla yhteisöllisiä säästö- ja lainausryhmiä, jotka ovat tukeneet yhteistyötä paikallisten ryhmien välillä.
Inter-Culturin ja Suomen Caritaksen hanke Lodwarissa liittyy keskeisesti sekä Suomen kehitysyhteistyön tavoitteisiin että YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 tavoitteisiin. Agenda 2030 –tavoitteista hanke keskittyy erityisesti globaalin nälänhädän vähentämiseen (tavoite 2), sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseen (tavoite 5) ja lieventämään ilmastonmuutoksen vaikutuksia paikallisiin elinoloihin (tavoite 13). Näistä tavoitteista erityisesti sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen ja ilmastonmuutoksen hillintä ovat keskeisiä Suomen kehitysyhteistyön tavoitteissa.
Tämä hanke on saanut Suomen ulkoministeriön hanketukirahoitusta.
Tärkeimmät saavutukset ja tuotokset:
- Tuettiin yli 400 naisen taloudellista toimintaa, lisäten heidän kuukausitulojaan.
- 6 säästö- ja sisäisen luotonannon ryhmää (SILC) on alkanut toimia itsenäisesti edunsaajien taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen edistämiseksi.
Countries
Bolivia
Andien vuorilla sijaitseva Bolivia kohtaa useita yhteiskunnallisia ongelmia, kuten köyhyyttä ja ympäristön luomia haasteita. Nämä haasteet kohdistuvat erityisesti Bolivian alkuperäiskansojoihin. Yhteistyömme AYNI:n kanssa keskittyy ammattikoulutukseen, lukutaitoon ja kestävään maanviljelyyn tukee marginalisoitujen yhteisöjen ja erityisesti naisten asemaa.
Guatemala
Guatemalassa, joka on tunnettu rikkaasta alkuperäiskansojen vaikutuksestaan, keskitymme heikossa asemassa olevien naisten avustamiseen Fundación Junkabalin kautta. Hankkeemme ammattikoulutuksen ja pienyrittäjyyden tukemiseksi ovat suunniteltu nostamaan naisten asemaa ja edistämään ihmisoikeuksien toteutumista.
Kenia
Kenian monimuotoisuus on työmme keskiössä köyhyyden ja työttömyyden poistamiseksi. Olemme työskennelleet maassa usein eri paikallisten toimijoiden kanssa. Esimerkkejä hankkeistamme Keniassa ovat muun muassa ammattikoulutuksen tarjoaminen Nairobin slummeissa asuville nuorille ja maatalouden sekä yrittäjyyden tukeminen pohjois-Keniassa asuville naisille, molemmat parantaen haavoittuvassa oloissa elävien elinoloja.
Libanon
Libanon navigoi parhaillaan tietänsä ulos syvästä talouskriisistä, jota pahentaa suuri määrä pakolaisia muualta lähi-idästä. Vastauksena tähän yhteistyömme PRODES:n ja IMS:n kanssa on suunniteltu tukemaan naisten ammattikoulutusta turismin ja gastronomian aloilla tarjoten näin nuorille naisille paremmat mahdollisuudet maaseuduilla.
Nicaragua
Nicaragua kohtaa yhteiskunnan epävakautta ja taloudellisia ongelmia. Työmme maassa toteutuu yhteistyössä ANDECU nimisen järjestön kautta, jonka kanssa tuemme naisten ammattikoulutusta ja heidän perustamiensa pienyritysten pääsyä resursseihin ja markkinoille parantaen heidän taloudellista asemaansa yhteiskunnassa.
Uganda
Uganda tunnetaan monimuotoisista maisemistaan ja rikkaasta kulttuuriperinnöstään. Maa kärsii sosioekonomisesta ja sukupuolten välisestä epätasa-arvosta, jotka yhdessä vaikuttavat muun muassa ammatillisen koulutuksen saatavuuteen. Yhteistyössä kumppanimme COWA:n kanssa tarjoamme naisille ja nuorille ammatillista koulutusta ja teknologista voimaannuttamista työllistymismahdollisuuksien sekä taloudellisen riippumattomuuden lisäämiseksi. Tämän lisäksi hankeemme keskittyy sukupuolten tasa-arvon ja kestävän kehityksen edistämiseen.