Inter-Cultur / Kehitysyhteistyö / Bolivia / Suitaña suma achui: Elämänlaadun parantamiseen tähtäävä toivon sato Bolivian vähäosaisille alkuperäisyhteisöille

Bolivia
Suitaña suma achui: Elämänlaadun parantamiseen tähtäävä toivon sato Bolivian vähäosaisille alkuperäisyhteisöille

Kesto
2025 – 2028

Budjetti
490 000 €

Hyödynsaajat
Alkuperäisväestö

No poverty (SDG 1)Decent work and economic growth (SDG 8)Gender equality (SDG 5)

Moniulotteinen lähestymistapa alkuperäisyhteisöjen elintason parantamiseen

Inter-Cultur on käynnistänyt yhteistyössä Asociación Civil AYNI -järjestön kanssa kattavan hankkeen, jonka tavoitteena on parantaa Bolivian vähäosaisten alkuperäisyhteisöjen kestävää talouskehitystä, maatalouden kestävyyttä ja elämänlaatua.

Hanke "Suitaña suma achui: Elämänlaadun parantamiseen tähtäävä toivon sato Bolivian vähäosaisille alkuperäisyhteisöille" on suunnattu Bolivian Altiplanon aimara-yhteisöille. Hankkeessa keskitytään torjumaan laajalle levinnyttä syrjintää, ympäristön pilaantumista ja taloudellisia eroja, jotka johtuvat historiallisesta syrjäytymisestä ja politiikan huonosta täytäntöönpanosta. Hankkeen tavoitteena on edistää kestävää talouskehitystä, maatalouden joustavuutta ja elämänlaatua kestävien maatalouskäytäntöjen, liikkeenjohdon koulutuksen ja alkuperäisväestön naisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämisen avulla.

Tämä hanke on saanut Suomen ulkoministeriön hanketukirahoitusta. 

Tärkeimmät saavutukset ja tuotokset: 

  • Kestävän talouskehityksen ja maatalouden sietokyvyn parantaminen: Taloudellisen toiminnan vahvistaminen kestävien maatalouskäytäntöjen avulla, mikä lisää vihannesten tuottavuutta, karjan myyntiä ja maidontuotantoa.
  • Liiketoiminnan johtamisvalmiuksien parantaminen: Tarjottu markkinointiin, logistiikkaan ja tuotekehitykseen liittyvää koulutusta, joka johtaa tehokkaampaan mikromaatalousyritystoimintaan.
  • Yhteistyön ja omatoimisuuden lisääminen: Edistetty organisaatiokapasiteetin ja yhteistyön lisäämistä tuottajajärjestöissä sekä tuettu sosiaalista ja solidaarista taloutta.
  • Vahvistetut yhteistyöverkostot ja institutionaaliset yhteenliittymät: Luotu strategisia liittoutumia ja kunnallista politiikkaa, joilla tuetaan kestävää maataloutta ja talouskäytäntöjä.
  • Alkuperäisväestön naisten elämänlaadun parantaminen ja sosioekonominen tasa-arvo: Naisten vaikutusmahdollisuuksien lisääminen sukupuolten tasa-arvoa, kotitalouksien taloutta ja kiinteistöjen hallintaa koskevan kohdennetun koulutuksen avulla, mikä parantaa heidän taloudellista osallistumistaan ja päätöksentekokykyään.
  • Paremmat terveys-, sanitaatio- ja hygieniakäytännöt: Järjestetty hygieniaa, sairauksien ehkäisyä ja sairausvakuutusta käsitteleviä työpajoja yleisen hyvinvoinnin parantamiseksi.
  • Mentorointi ja uraohjaus nuorille naisille: Tarjottu uraohjausta ja henkilökohtaisia kehitysohjelmia nuorten naisten innostamiseksi ja valmistamiseksi johtajuuteen sekä yrittäjyystehtäviin.

Countries

Bolivia

Andien vuorilla sijaitseva Bolivia kohtaa useita yhteiskunnallisia ongelmia, kuten köyhyyttä ja ympäristön luomia haasteita. Nämä haasteet kohdistuvat erityisesti Bolivian alkuperäiskansojoihin. Yhteistyömme AYNI:n kanssa keskittyy ammattikoulutukseen, lukutaitoon ja kestävään maanviljelyyn tukee marginalisoitujen yhteisöjen ja erityisesti naisten asemaa.

Guatemala

Guatemalassa, joka on tunnettu rikkaasta alkuperäiskansojen vaikutuksestaan, keskitymme heikossa asemassa olevien naisten avustamiseen Fundación Junkabalin kautta. Hankkeemme ammattikoulutuksen ja pienyrittäjyyden tukemiseksi ovat suunniteltu nostamaan naisten asemaa ja edistämään ihmisoikeuksien toteutumista.

Kenia

Kenian monimuotoisuus on työmme keskiössä köyhyyden ja työttömyyden poistamiseksi. Olemme työskennelleet maassa usein eri paikallisten toimijoiden kanssa. Esimerkkejä hankkeistamme Keniassa ovat muun muassa ammattikoulutuksen tarjoaminen Nairobin slummeissa asuville nuorille ja maatalouden sekä yrittäjyyden tukeminen pohjois-Keniassa asuville naisille, molemmat parantaen haavoittuvassa oloissa elävien elinoloja.

Libanon

Libanon navigoi parhaillaan tietänsä ulos syvästä talouskriisistä, jota pahentaa suuri määrä pakolaisia muualta lähi-idästä. Vastauksena tähän yhteistyömme PRODES:n ja IMS:n kanssa on suunniteltu tukemaan naisten ammattikoulutusta turismin ja gastronomian aloilla tarjoten näin nuorille naisille paremmat mahdollisuudet maaseuduilla.

Nicaragua

Nicaragua kohtaa yhteiskunnan epävakautta ja taloudellisia ongelmia. Työmme maassa toteutuu yhteistyössä ANDECU nimisen järjestön kautta, jonka kanssa tuemme naisten ammattikoulutusta ja heidän perustamiensa pienyritysten pääsyä resursseihin ja markkinoille parantaen heidän taloudellista asemaansa yhteiskunnassa.

Uganda

Uganda tunnetaan monimuotoisista maisemistaan ja rikkaasta kulttuuriperinnöstään. Maa kärsii sosioekonomisesta ja sukupuolten välisestä epätasa-arvosta, jotka yhdessä vaikuttavat muun muassa ammatillisen koulutuksen saatavuuteen. Yhteistyössä kumppanimme COWA:n kanssa tarjoamme naisille ja nuorille ammatillista koulutusta ja teknologista voimaannuttamista työllistymismahdollisuuksien sekä taloudellisen riippumattomuuden lisäämiseksi. Tämän lisäksi hankeemme keskittyy sukupuolten tasa-arvon ja kestävän kehityksen edistämiseen.