Inter-Cultur / Kehitysyhteistyö / Bolivia / Jakhusiña! Aimara-naisten poliittisen osallistumisen tukeminen miesvaltaisissa yhteisöissä Boliviassa

Bolivia
Jakhusiña! Aimara-naisten poliittisen osallistumisen tukeminen miesvaltaisissa yhteisöissä Boliviassa

Kesto
2023 – 2025

Budjetti
480 500 €

Hyödynsaajat
Aimara-naiset

Calamarcassa toteutettavan Jakhusiña! -hankkeen avulla aimara-naiset vahvistavat asemaansa perinteisesti miesten hallitsemissa päätöksentekopiireissä. Aloite parantaa osallistumista, tasa-arvoa ja taloudellisia oikeuksia sekä edistää samalla veden, sanitaation ja hygienian (WASH) saatavuutta. Itsetuntoa ja johtajuutta vahvistamalla nämä naiset tunnustetaan yhteisöjensä muutostekijöiksi.
↑ Calamarcassa toteutettavan Jakhusiña! -hankkeen avulla aimara-naiset vahvistavat asemaansa perinteisesti miesten hallitsemissa päätöksentekopiireissä. Aloite parantaa osallistumista, tasa-arvoa ja taloudellisia oikeuksia sekä edistää samalla veden, sanitaation ja hygienian (WASH) saatavuutta. Itsetuntoa ja johtajuutta vahvistamalla nämä naiset tunnustetaan yhteisöjensä muutostekijöiksi.
Quality education (SDG 4)Gender equality (SDG 5)Good health and well-being (SDG 3)Clean water and sanitation (SDG 6)Decent work and economic growth (SDG 8)

Naisten inkluusion ja poliittisen toimijuuden tukeminen 

Inter-Culturin ja bolivialaisen AYNI:n hanke keskittyy viiden paikallisen Aimara-yhteisön naisten poliittisen toimijuuden vahvistamiseen. Aimara-yhteisöissä vallitsevan 'macho-kulttuurin' vuoksi naiset nähdään usein alisteisina miehiin. Tämä näkyy niin naisten mahdollisuuksissa vaikuttaa heitä ympäröivään maailmaan kuin asenteisissa, joita yhteisöissä vallitsee naisia kohtaan. Tämän vuoksi hanke toimii yhdessä naisten järjestön Bartolina Sisan kanssa. Tukemalla Bartolina Sisaa ja heidän poliittista toimintaansa hanke pyrkii vaikuttamaan käsityksiin naisten roolista yhteisöissä sekä osoittamaan heidän kykynsä poliittiseen toimintaan. Kaikki hankkeen toiminnat ovat myös suunniteltu yhdessä tämän naisjärjestön kanssa siten, että ne vaikuttavat laajamittaisesti naisten kokemiin haasteisiin. 

Hankkeelle on suunniteltu yhteensä viisi tavoitetta, jotka kaikki vaativat Bartolinojen mukana olon. Nämä tavoitteet keskittyvät vedensaannin turvaamiseen, koulutuksen lisäämiseen, sairauksien vähentämiseen ja ihmisoikeuksien vahvistamiseen. Kolmen vuoden aikana hanke järjestää yli 600 työpajaa 200 naisella. Kokonaisuudessaan, hanke ei ainoastaan nosta Aimara-naisten asemaa yhteisöissä, vaan myös nostaa näiden yhteisöjen elinoloja. 

Tämä hanke on saanut Suomen ulkoministeriön hanketukirahoitusta. 

Tärkeimmät tavoitteet: 

  • Vatsa- ja hengitystietautien vähentyminen 20 %:lla.
  • Vedenkeräysjärjestelmän ja sen hallinnan luovuttaminen Bartolina-naisille. 
  • Lisätty vähintään 80 naisen luku- ja digi-taitoja.  
  • Parannettu yhteisöjen tietoa ihmisoikeuksista 80 perheelle, mikä johtaa alenevaan lähisuhdeväkivallan määrään ja tasaisempaan kotityön jakoon.
  • Tuettu naisten taloudellista toimintaa niin, että heidän myyntinsä kasvaa vähintään 20 %. 

Kuvagalleria

Countries

Bolivia

Andien vuorilla sijaitseva Bolivia kohtaa useita yhteiskunnallisia ongelmia, kuten köyhyyttä ja ympäristön luomia haasteita. Nämä haasteet kohdistuvat erityisesti Bolivian alkuperäiskansojoihin. Yhteistyömme AYNI:n kanssa keskittyy ammattikoulutukseen, lukutaitoon ja kestävään maanviljelyyn tukee marginalisoitujen yhteisöjen ja erityisesti naisten asemaa.

Guatemala

Guatemalassa, joka on tunnettu rikkaasta alkuperäiskansojen vaikutuksestaan, keskitymme heikossa asemassa olevien naisten avustamiseen Fundación Junkabalin kautta. Hankkeemme ammattikoulutuksen ja pienyrittäjyyden tukemiseksi ovat suunniteltu nostamaan naisten asemaa ja edistämään ihmisoikeuksien toteutumista.

Kenia

Kenian monimuotoisuus on työmme keskiössä köyhyyden ja työttömyyden poistamiseksi. Olemme työskennelleet maassa usein eri paikallisten toimijoiden kanssa. Esimerkkejä hankkeistamme Keniassa ovat muun muassa ammattikoulutuksen tarjoaminen Nairobin slummeissa asuville nuorille ja maatalouden sekä yrittäjyyden tukeminen pohjois-Keniassa asuville naisille, molemmat parantaen haavoittuvassa oloissa elävien elinoloja.

Libanon

Libanon navigoi parhaillaan tietänsä ulos syvästä talouskriisistä, jota pahentaa suuri määrä pakolaisia muualta lähi-idästä. Vastauksena tähän yhteistyömme PRODES:n ja IMS:n kanssa on suunniteltu tukemaan naisten ammattikoulutusta turismin ja gastronomian aloilla tarjoten näin nuorille naisille paremmat mahdollisuudet maaseuduilla.

Nicaragua

Nicaragua kohtaa yhteiskunnan epävakautta ja taloudellisia ongelmia. Työmme maassa toteutuu yhteistyössä ANDECU nimisen järjestön kautta, jonka kanssa tuemme naisten ammattikoulutusta ja heidän perustamiensa pienyritysten pääsyä resursseihin ja markkinoille parantaen heidän taloudellista asemaansa yhteiskunnassa.

Uganda

Uganda tunnetaan monimuotoisista maisemistaan ja rikkaasta kulttuuriperinnöstään. Maa kärsii sosioekonomisesta ja sukupuolten välisestä epätasa-arvosta, jotka yhdessä vaikuttavat muun muassa ammatillisen koulutuksen saatavuuteen. Yhteistyössä kumppanimme COWA:n kanssa tarjoamme naisille ja nuorille ammatillista koulutusta ja teknologista voimaannuttamista työllistymismahdollisuuksien sekä taloudellisen riippumattomuuden lisäämiseksi. Tämän lisäksi hankeemme keskittyy sukupuolten tasa-arvon ja kestävän kehityksen edistämiseen.