Inter-Cultur / Kehitysyhteistyö / Bolivia / Ch'ama warmi: Aymara-naisten poliittisen, sosiaalisen ja taloudellisen aseman vahvistaminen Bolivian Altiplanolla (jatkohanke)

Bolivia
Ch'ama warmi: Aymara-naisten poliittisen, sosiaalisen ja taloudellisen aseman vahvistaminen Bolivian Altiplanolla (jatkohanke)

Kesto
2021 – 2022

Budjetti
294 000 €

Hyödynsaajat
Aimara-naiset

Aymara-nainen selittää sukupuolten tasa-arvon merkitystä naisjärjestöjen järjestämillä messuilla.
↑ Aymara-nainen selittää sukupuolten tasa-arvon merkitystä naisjärjestöjen järjestämillä messuilla.
Gender equality (SDG 5)Decent work and economic growth (SDG 8)

Naisten poliittisen toimijuuden ja taloudellisen aseman vahvistaminen 

Inter-Culturin ja AYNI:n hanke Ch'ama warmi: Aymara-naisten poliittisen, sosiaalisen ja taloudellisen aseman vahvistaminen Bolivian Altiplanolla toisessa vaiheessa keskityttiin irtautumisstrategiaan kuuden vuoden naisyhdistyksen tukemisen jälkeen La Pazin Altiplanon kolmessa naapurikunnassa. 

Hanke vahvisti yhdistyksiä ja helpotti realistisen ja vaativan strategisen suunnitelman laatimista vuosiksi 2021 ja 2022. Se edisti ja auttoi yhdistyksiä kehittämään tuottavia mikrohankkeita ja hankkimaan kunnanhallitukselta rahoitusta niiden toteuttamiseen, minkä kaksitahoisena tavoitteena oli vahvistaa yrittäjyyttä ja naisten poliittista vaikutusvaltaa kunnassa. Näissä perheyrityksissä syntyneet ylijäämät antoivat mahdollisuuden säästää ja parantaa terveyskulttuuria, jota varten hanke toi työpajojen avulla yksityisen ja julkisen terveydenhuollon maailmaa lähemmäs naisia. Samalla hanke edisti solidaarisen rahoitusrahaston perustamista kuhunkin yhdistykseen hätätilanteita varten. Samanaikaisesti hanke teki yhteistyötä naisten perheiden kanssa, jotta osa kotitöistä voitaisiin jakaa miehille.

Hankkeessa onnistuttiin lisäksi vahvistamaan naisten liiketoimintataitoja helpottamalla kunkin yhdistyksen tavaramerkin suunnittelua ja toteuttamista. Hanke onnistui parantamaan tuotteiden markkinoille pääsyä, minkä seurauksena naisten kuukausitulot kasvoivat yli 40 prosenttia, mikä paransi elämänlaatua huomattavasti. 

Tämä hanke on saanut Suomen ulkoministeriön hanketukirahoitusta. 

Tärkeimmät saavutukset ja tuotokset: 

  • Naisyhdistyksen vahvistaminen laatimalla strategiset suunnitelmat.
  • Kunnallisen tuen saaminen kuudelle järjestön pienhankkeelle. 
  • 23 terveysvakuutusta, mikä turvaa naisille pääsyn terveydenhuoltoon.  
  • Luotu rahasto naisyhdistyksen tuella, jolla naiset voivat rahoittaa kyläläisten hankkeita.
  • Tuettu naisten taloudellista toimintaa, mikä on lisännyt heidän tulojaan yli 40%.

Lisää tietoa hankkeesta AYNI:n sivuilla

Kuvagalleria

Countries

Bolivia

Andien vuorilla sijaitseva Bolivia kohtaa useita yhteiskunnallisia ongelmia, kuten köyhyyttä ja ympäristön luomia haasteita. Nämä haasteet kohdistuvat erityisesti Bolivian alkuperäiskansojoihin. Yhteistyömme AYNI:n kanssa keskittyy ammattikoulutukseen, lukutaitoon ja kestävään maanviljelyyn tukee marginalisoitujen yhteisöjen ja erityisesti naisten asemaa.

Guatemala

Guatemalassa, joka on tunnettu rikkaasta alkuperäiskansojen vaikutuksestaan, keskitymme heikossa asemassa olevien naisten avustamiseen Fundación Junkabalin kautta. Hankkeemme ammattikoulutuksen ja pienyrittäjyyden tukemiseksi ovat suunniteltu nostamaan naisten asemaa ja edistämään ihmisoikeuksien toteutumista.

Kenia

Kenian monimuotoisuus on työmme keskiössä köyhyyden ja työttömyyden poistamiseksi. Olemme työskennelleet maassa usein eri paikallisten toimijoiden kanssa. Esimerkkejä hankkeistamme Keniassa ovat muun muassa ammattikoulutuksen tarjoaminen Nairobin slummeissa asuville nuorille ja maatalouden sekä yrittäjyyden tukeminen pohjois-Keniassa asuville naisille, molemmat parantaen haavoittuvassa oloissa elävien elinoloja.

Libanon

Libanon navigoi parhaillaan tietänsä ulos syvästä talouskriisistä, jota pahentaa suuri määrä pakolaisia muualta lähi-idästä. Vastauksena tähän yhteistyömme PRODES:n ja IMS:n kanssa on suunniteltu tukemaan naisten ammattikoulutusta turismin ja gastronomian aloilla tarjoten näin nuorille naisille paremmat mahdollisuudet maaseuduilla.

Nicaragua

Nicaragua kohtaa yhteiskunnan epävakautta ja taloudellisia ongelmia. Työmme maassa toteutuu yhteistyössä ANDECU nimisen järjestön kautta, jonka kanssa tuemme naisten ammattikoulutusta ja heidän perustamiensa pienyritysten pääsyä resursseihin ja markkinoille parantaen heidän taloudellista asemaansa yhteiskunnassa.

Uganda

Uganda tunnetaan monimuotoisista maisemistaan ja rikkaasta kulttuuriperinnöstään. Maa kärsii sosioekonomisesta ja sukupuolten välisestä epätasa-arvosta, jotka yhdessä vaikuttavat muun muassa ammatillisen koulutuksen saatavuuteen. Yhteistyössä kumppanimme COWA:n kanssa tarjoamme naisille ja nuorille ammatillista koulutusta ja teknologista voimaannuttamista työllistymismahdollisuuksien sekä taloudellisen riippumattomuuden lisäämiseksi. Tämän lisäksi hankeemme keskittyy sukupuolten tasa-arvon ja kestävän kehityksen edistämiseen.