Inter-Cultur / Kehitysyhteistyö / Bolivia / Ch'ama warmi: Aimara-naisten poliittisen, sosiaalisen ja taloudellisen aseman vahvistaminen Bolivian Altiplanolla

Bolivia
Ch'ama warmi: Aimara-naisten poliittisen, sosiaalisen ja taloudellisen aseman vahvistaminen Bolivian Altiplanolla

Kesto
2019 – 2020

Budjetti
128 000 €

Hyödynsaajat
Aimara-naiset

Bolivian ylängöillä asuvat aimara-naiset osallistuvat kestäviin maataloushankkeisiin ja keräävät tuoretuotteita. Ch'ama Warmi -hankkeen avulla he vahvistavat taloudellisia ja sosiaalisia oikeuksiaan ja edistävät yhteisöjensä kehitystä. Tämä aloite tukee heidän vaikutusmahdollisuuksiaan ja edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa sekä edistää alkuperäisväestön naisten selviytymiskykyä ja omavaraisuutta.
↑ Bolivian ylängöillä asuvat aimara-naiset osallistuvat kestäviin maataloushankkeisiin ja keräävät tuoretuotteita. Ch'ama Warmi -hankkeen avulla he vahvistavat taloudellisia ja sosiaalisia oikeuksiaan ja edistävät yhteisöjensä kehitystä. Tämä aloite tukee heidän vaikutusmahdollisuuksiaan ja edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa sekä edistää alkuperäisväestön naisten selviytymiskykyä ja omavaraisuutta.
Gender equality (SDG 5)Decent work and economic growth (SDG 8)Peace, justice, and strong institutions (SDG 16)

Naisten poliittisen toimijuuden ja taloudellisen aseman vahvistaminen 

Kuudessa Bolivian maaseutuyhteisössä Inter-Cultur tuki yhteistyössä AYNI:n kanssa aymara-alkuperäisnaisten taloudellista toimintaa ja heidän poliittista toimijuuttaan omissa yhteisöissään. 

Kahden vuoden aikana hanke auttoi perustamaan kuusi naisyhdistystä, ja erityisesti näiden yhdistysten johtajat osoittivat huomattavaa voimaantumista saadessaan kunnan rahoittamaan hankkeita. Lisäksi suora yhteys markkinoille uusien kasvihuonetuotteiden kanssa avasi heidän silmänsä uudelle kaupalliselle todellisuudelle tarkoittaen siirtymistä raaka-aineiden myynnistä eriasteisesti jalostettujen tuotteiden myyntiin. Tämän ansiosta naiset ymmärtävät nyt paremmin markkinoiden dynamiikkaa ja ymmärtävät, että asiakkaiden odotuksiin kuuluu toivottavien hintojen lisäksi myös tuotteiden monipuolisuus ja hyvä laatu.

Yhteisöt osoittivat arvostavansa naisyhdistyksiä. Koska naiset saivat arvostusta taloudellisen ja poliittisen toimintansa kautta, naisiin kohdistuva väkivalta väheni. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten naisten voimaannuttaminen muuttaa myös heidän yhteisöjensä asenteita. 

Tämä hanke on saanut Suomen ulkoministeriön hanketukirahoitusta. 

Tärkeimmät saavutukset ja tuotokset: 

  • Kuusi perustettua virallista naisyhdistystä.
  • Lisääntyneet kyvyt ja taidot parempaan maanviljelyyn, tuotantoon ja markkinoiden toimintaan, mikä johti lisääntyneeseen tuottavuuteen ja tulojen lisääntymiseen.

Kuvagalleria

Countries

Bolivia

Andien vuorilla sijaitseva Bolivia kohtaa useita yhteiskunnallisia ongelmia, kuten köyhyyttä ja ympäristön luomia haasteita. Nämä haasteet kohdistuvat erityisesti Bolivian alkuperäiskansojoihin. Yhteistyömme AYNI:n kanssa keskittyy ammattikoulutukseen, lukutaitoon ja kestävään maanviljelyyn tukee marginalisoitujen yhteisöjen ja erityisesti naisten asemaa.

Guatemala

Guatemalassa, joka on tunnettu rikkaasta alkuperäiskansojen vaikutuksestaan, keskitymme heikossa asemassa olevien naisten avustamiseen Fundación Junkabalin kautta. Hankkeemme ammattikoulutuksen ja pienyrittäjyyden tukemiseksi ovat suunniteltu nostamaan naisten asemaa ja edistämään ihmisoikeuksien toteutumista.

Kenia

Kenian monimuotoisuus on työmme keskiössä köyhyyden ja työttömyyden poistamiseksi. Olemme työskennelleet maassa usein eri paikallisten toimijoiden kanssa. Esimerkkejä hankkeistamme Keniassa ovat muun muassa ammattikoulutuksen tarjoaminen Nairobin slummeissa asuville nuorille ja maatalouden sekä yrittäjyyden tukeminen pohjois-Keniassa asuville naisille, molemmat parantaen haavoittuvassa oloissa elävien elinoloja.

Libanon

Libanon navigoi parhaillaan tietänsä ulos syvästä talouskriisistä, jota pahentaa suuri määrä pakolaisia muualta lähi-idästä. Vastauksena tähän yhteistyömme PRODES:n ja IMS:n kanssa on suunniteltu tukemaan naisten ammattikoulutusta turismin ja gastronomian aloilla tarjoten näin nuorille naisille paremmat mahdollisuudet maaseuduilla.

Nicaragua

Nicaragua kohtaa yhteiskunnan epävakautta ja taloudellisia ongelmia. Työmme maassa toteutuu yhteistyössä ANDECU nimisen järjestön kautta, jonka kanssa tuemme naisten ammattikoulutusta ja heidän perustamiensa pienyritysten pääsyä resursseihin ja markkinoille parantaen heidän taloudellista asemaansa yhteiskunnassa.

Uganda

Uganda tunnetaan monimuotoisista maisemistaan ja rikkaasta kulttuuriperinnöstään. Maa kärsii sosioekonomisesta ja sukupuolten välisestä epätasa-arvosta, jotka yhdessä vaikuttavat muun muassa ammatillisen koulutuksen saatavuuteen. Yhteistyössä kumppanimme COWA:n kanssa tarjoamme naisille ja nuorille ammatillista koulutusta ja teknologista voimaannuttamista työllistymismahdollisuuksien sekä taloudellisen riippumattomuuden lisäämiseksi. Tämän lisäksi hankeemme keskittyy sukupuolten tasa-arvon ja kestävän kehityksen edistämiseen.